Tudnivalók

Miért szeretjük a rezet?

Nem, nem azért, mert "olcsó" alapanyag. Szeretjük, mert gyönyörű színei vannak, mert élvezet megmunkálni, ráadásul még egészséges is! Belátom, picit több törődést kíván egy rézből készült ékszer, mint arany vagy acél társai, hiszen ez a fém érzékenyebb, változékonyabb, gyorsabban reagál különböző impulzosokra. A nyers vörösréz hamar sötétedni kezd, viszont percek alatt újjávarázsolható - az eleve antikolt réz azonban hosszú ideig megtarja színét.

Sokan tartanak attól is, hogy a réz megfogja a bőrüket. Megtörténhet ez is, persze, de tudnunk kell azt is, hogy ez egy teljesen természetes és ártalmatlan folyamat, amely viszont nem törvényszerű és nem is önmagában a réz tehető érte felelőssé. Kölcsönhatás ez, amelyben bőrünk milyensége, ph értéke is szerepet játszik. Az én bőrömön például soha nem hagyott nyomot semmilyen rézékszer, pedig tizenéve hordom előszeretettel őket.


Hol-mikor-hogyan viseljük, tároljuk?

Ezek az ékszerek alkalmi daraboknak minősülnek, tehát ne viseljük fürdés és alvás közben, valamint kerüljük a parfümmel való érintkezésüket. A rézből készült ékszereket, de még az ezüstöt, ezüstözöttet sem javasolt fürdőszobában, vagy más nedves, párás helyiségben tárolni, mert ilyen körülmények között felgyorsul az oxidációs folyamat és nagyon gyorsan elszíneződnek! Úgyszintén, ha a nyári melegben a tengerparton vakációzol, a rézből készült ékszerek és kiegészítők fokozott figyelmet igényelnek, hiszen a sós pára sem a legjobb barátjuk.
Amikor nem viseled az adott ékszert, akkor legjobb zárt helyen tárolni őket: dobozkában, tasakokban vigyázva arra is, hogy ne gubancolódjanak, akadjanak össze.


Mire figyeljünk?

Minden ékszert és kiegészítőt igyekszem strapabíróra készíteni, de azért ne feledjük: a réz nem acél. A mostoha bánásmódot nem viselik jól ezek a tárgyak, ha kíméletlenül viszonyulunk hozzájuk, az bizony meglátszik rajtuk. Az erős fizikai behatás (például ha zsebre vágjuk egy kulcscsomóval egyetemben, majd esetleg rá is ülünk) nyomot hagyhat a rézplaketteken. Ha a táskánk mélyére hajítjuk, a karikaszövet beleakadhat a számtalan ott lapuló dolog valamelyikébe. Ha kisgyermekünk kezébe kerül, nos, cifra dolgok történhetnek vele. :-) A kitűzők esetében ne erővel akarjuk keresztüldöfni a tiszti patentet az anyagon, hiszen így nem csak az anyag sérülhet meg, hanem a kitűző is deformálódhat.
A lényeg tehát: bánjunk velük gyengéden és odafigyeléssel, s így hosszú ideig használhatjuk őket és gyönyörködhetünk szépségükben!


Újjávarázsolni fillérekből?

A "nyers" sárga- és vörösréz kiválóan tisztítható otthon is, a háztartásban megtalálható eszközökkel.Egy kevéske meleg vízhez hozzáadunk némi sót és egy kis ecetet. Ebbe a folyadékba téve az ékszer körülbelül 10 mp alatt visszanyeri eredeti csillogását. Majd hideg vízzel át kell öblíteni, megtörölni (lehetőleg nem bolyhosodó, finom anyaggal) s még egy ideig száradni hagyni. Óvatosan járjunk el akkor, ha az ékszer viaszos szállal, bőrrel vagy textillel kombinált: amennyire lehet, ezeket az elemeket ne érje a folyadék.

Azonban soha ne alkalmazzuk ezt a módszert, ha az ékszer antikolt vagy kagylót, gyöngyházat esetleg más, mészkőtartalmú követ tartalmaz! Ez esetben használjunk ékszertisztító kendőt, amely párszáz forintért beszerezhető akár egyes hobbi boltokban is!

Az ezüstözött rézhez ne használjunk ezüsttisztító folyadékot, mert lekoptathatja az ezüst bevonatot! Helyette inkább a jól bevált fogrémes módszer alkalmazását javaslom, avagy a szódabikarbónás tisztítást, melyről egy jó kis leírást lehet itt találni:
http://sporolok.blog.hu/2013/04/17/hogyan_tisztitsunk_ezustot

Érdemes az ékszereket rendszeresen, 1-2 havonta tisztítani.


Fémérzékeny vagyok, mit tehetek?

Sajnálatos, hogy jelenleg egyre többen küzdenek különféle fémallergiával. Önmagában a vörösrézre valójában nagyon kevés ember érzékeny, de természetesen a különöző ötvözőanyagok, esetleg keresztallergiák miatt mégis okozhat problémát. Sok esetben a nikkel a felelős mindezért, így ékszereimhez nikkelmentes szerelékeket szoktam használni.

Ha pedig még ez sem orvosolja a problémát, úgy bármelyik fülbevalót el tudom készíteni orvosi acél alappal - ez az anyag hipoallergén, ami azt jelenti, hogy allergiát nagyon ritka esetben okoz, köszönhetően annak, hogy igen csekély mértékben lép kölcsönhatásba az érintkező anyagokkal.


Hú, ez gyönyörű, de pirosban jobban tetszene!

Megtetszett valamelyik alkotásom? Csak épp más színben, méretben lenne rá szükséged? Ez nem probléma! Ha a megfelelő alapanyag beszerezhető, úgy elkészítem neked!

Álmodtál egy merészet? Nehogy lemondj róla! Egyéni ötletek, kívánságok megvalósítása az egyik legizgalmasabb dolog számomra. Steampunk? Cosplay? Fantasy? Vagy csak egy különleges, személyre szabott kiegészítő? Keress bátran, bármilyen merész elképzeléssel, hidd el, kitaláljuk a módját, hogy megvalósulhasson!

Viszont ha nincs konkrét ötleted és a kreativitásomra hagyatkoznál, az sem baj. Ez esetben kifaggatlak kedvenc színeidről, formáidról, a kívánt ékszerrel kapcsolatos érzéseidről, esetleg még egy képet is kérek rólad vagy a megajánékozni kívánt személyről és megtervezem a hozzád passzoló darabot.

S hogy ezek után mire számíthatsz? Részletes egyeztetésre, egészen addig a pillanatig, míg fel nem kiáltasz: igen, pont így képzeltem!


Hogyan jut el hozzám?

Kiválasztottad? Megrendelted? Elkészült?
Akkor nem marad más hátra, mint hogy végre kezedbe is vehesd!
Ha Budapesten jársz-kelsz, úgy örömömre szolgálna, ha személyesen adhatnám oda neked, egy előre egyeztetett helyszínen és időpontban - ráadásul így a postaköltséggel sem kell foglalkoznod.

Ám ha ez nem megoldható, vagy egyszerűen csak jobban örülnél, ha kényelmesen házhoz vinnék neked, úgy örömmel postázom is: igényes, akár ajándék-kész csomagolásban, biztonságos, buborékos borítékban, kívánság esetén sürgősségivel és minden esetben ajánlva!


Ohh, sajnos ez kicsi. Nagy. Olyan... más?

Nem győzzük kihangsúlyozni, mi, alkotók, hogy az örömötök és elégedettségetek milyen fontos számunkra! Természetesen szeretnénk megélni is abból, amivel foglalkozunk, de egyúttal azért foglalkozunk épp ezzel - művészettel, kézművességgel - mert valóban adni is szeretnénk nektek!

Épp ezért, ha a kézhezvételt követően mégsem lennél teljesen elégedett, jelezd kérlek és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy orvosoljam a helyzetet!

Ha pedig - fájdalom - időközben meggondoltad magad, vagy épp teljesen mást kaptál, mint ahogy elképzelted, úgy természetesen visszavásárolom azt - téged csak az esetleges postaköltség terhel.


Ajaj, beleakadt, megsérült, elvitte a cica?!?

A legnagyobb odafigyelés mellett is történhet azonban kisebb-nagyobb "baleset": beleakad, kiesik, eltűnik, minden bizonnyal mindannyiunkkal történt már ilyen, talán cifrább dolog is. A köztudottan alvási nehézségekkel küzdő ördögre is gondolva ékszereimre tehát garanciát vállalok: a kisebb problémákat díjmentesen (féldrágakövek érintettsége esetén alapanyagáron) orvosolom, nagyobb probléma, például elveszített fél pár fülbevaló esetén megegyezés szerinti, kedvező áron.

Amennyiben pedig az adott probléma az ékszer, tehát az én hibámból fakad, úgy a garancia természetesen teljes körű!


Maradt még kérdésed?
Keress bátran!

terralegenda@gmail.com