Adatkezelési tájékoztató magyarul

Bevezető

Tudjuk, hogy átlagos földi halandó a legritkább esetben kattint ide, úgyhogy kedves Te, aki most mégis olvasod e sorokat, valószínűleg azért jársz erre, mert – ilyen-olyan okokból – fontosnak tartod, hogy pontosan tudd, mire számíts az „adatkezelési elveimmel” kapcsolatban.

Mostanság elég nagy a felhajtás a kérdés körül – teljes joggal, teszem hozzá, hiszen e virtuális világ már oly naggyá, összetetté és átláthatatlanná vált, hogy szinte fel sem foghatjuk, a különböző összegyűjtött adatokból, legyenek bár a legapróbbak és legártalmatlanabbnak tűnők, mi mindenre tudnak következtetni az agyafúrt algoritmusok. Nem csak arról van szó már, hogy jaj, kiszivárgott az e-mail címünk, s így egy spammel többet kapunk napjában – persze ez is bosszantó –, hanem arról, hogy ezen összegyűjtött adatfoszlányokkal a minket célzó manipuláció is sokkal hatékonyabb és adott esetben szinte beláthatatlan következményekkel jár.

Teljesen érthető tehát, hogy a jogi szabályozás egyre szigorúbb, egyre több követelménynek kell megfelelni akkor, ha az ember a virtuáltérben bármerre mozdulni akar. Mi is jól tennénk tehát, ha mindannyian elolvasnánk az apróbetűs részeket és a különböző adatkezelési tájékoztatókat és bölcsebben döntenénk arról, kinek milyen adatunkat szolgáltatjuk ki. Viszont erre az esetek egy jelentős részében laikus internethasználóként nincs energiánk, egyébként sem értjük az apróbetűs jogi szőrszálhasogatást, vagy csak nem tehetünk semmit az ellen például, hogy cserébe azért, hogy az ismerőseinkkel tartjuk a kapcsolatot facebookon, olyan mennyiségű személyes adatot nyújtunk át tálcán a rendszernek, amelyről nem is gondolnánk, hogy egyáltalán rendelkezünk vele. :-)

Miért írom le mindezt? Leginkább azért, mert jelenleg olyan törvényi szabályozás bontakozódik ki, amelyben nekem, mint egyszemélyes alkalmi kézművesnek, ugyanolyan feltételeknek kellene megfelelnem, mint mondjuk egy többezres adatbázissal rendelkező, összetett és agresszív marketingstratégiával dolgozó profitorientált vállalatnak. Elsősorban alkotó vagyok, sem nem jogász, sem nem informatikus, de még csak marketinges sem. Magánemberként nem tetszik, hogy gigacégek gyűjtögetik az adataimat, kifejezetten ellenérzéseim vannak a mai marketinges eszközökkel kapcsolatban, irritálnak az ezer irányból arcomba tolakodó reklámok (a reklámblokkoló böngésző kiegészítők nagyon szerethetőek ám. ;-) ) Épp ezek miatt úgy érzem, hogy nem hogy hiteles nem lenne, ha én magam kézművesként efféle eszközökkel élnék, de konkrétan esélyes lenne, hogy a tükörbe nézve a szembeköpés veszélye fenyegetne. :-D

Másrészt pedig: tegyük már ezt az egészet kicsit emberközelibbé! Tudom, a virtuáltér a személytelenség felé hajlik sokszor, a jogi csűréscsavarásról pedig ne is beszéljünk! (Persze, megvan annak is a helye s hasznossága, csak épp semmi köze nincs a valódi emberekhez.)

Szóval arra jutottam, hogy e hosszú bevezető után leírom nektek szépen, magyarul, hogy mire számítsatok, amikor bármilyen adatotokat rendelkezésemre bocsátjátok.

Milyen adatokat kezelek?

Kezelem az adataitokat például akkor, ha vásároltok tőlem valamit. Kapásból birtokomban lesz az e-mail címetek, hiszen valószínűleg e-mailben egyeztetünk (esetleg facebook üzenetben), ha pedig postázok nektek valamit, akkor óhatatlanul meg kell adjátok a neveteket és címeteket is. Hogy mire használom fel ezeket az adatokat a későbbiekben? Semmire az égegyadta világon. Nem teszem be őket semmiféle adatbázisba, nem küldözgetek utána kéretlen leveleket, s nyilván nem adom el őket semmiféle harmadik félnek azért, hogy aztán annak adatbázisába kerüljön bele. (Vigyázat! Fontos itt megemlítenem, hogy bármily meglepő, de ahhoz, hogy a küldemény eljusson hozzád, a személyes adataidat, úgymint név és cím, mégiscsak át kell nyújtanom egy veszedelmes harmadik félnek, nevezetesen a Magyar Postának – esetleg más futárcégnek, kívánságod szerint. Tudom, hogy ez kissé alattomos dolog, de hát ez van. :-D ) Két helyen maradhat nyoma ezeknek az adatoknak: egyrészt nevetek és címetek szerepel a kiállított számlán, amelynek másolatát nyilván meg kell őrizzem néhány évig. Ezeket nem semmisíthetem meg, nem törölhetem, ha kérnétek sem. Viszont azon túl, hogy ott pihennek a számlatömb mélyén, az éves könyvelésemmel egyetemben, nem fog velük történni semmi.

Másrészt a levelezésünk s így az e-mail címetek is megmarad az e-mail fiókomban (gmail), vagy a facebook üzenetek között. Alapvetően nem szoktam kitörölni ezeket, de azért nem, mert ha esetleg 1-2 év múlva visszatértek, akkor tök jó, ha a régi levélváltásokból fel tudom idézni, pontosan miről beszéltünk korábban. Nyilván szuper lenne, ha magamtól emlékezni tudnék minden egyes vásárlómra és érdeklődőmre – bármilyen meglepő, az esetek jelentős részében emlékszem is –, de sajnos nekem is megvannak a magam korlátai, s az „elmepalotámat” sem sikerült még felépítenem. (Akik nézték a Sherlock-ot, vagy a Mentalistát, azok értik a viccet. :-D ) Ezeket a levelezéseket maximálisan magánlevélként kezelem, azokból külön adatot nem gyűjtök ki, az információkat máshol, vagy más célra nem használom fel, harmadik fél számára nem bocsátom rendelkezésre. Ha ez valamiért zavar, nyugtalanít, vagy elvi kifogásod van ellene, jelezd kérlek, s rögvest kitörlöm minden levelezésünket a fiókomból (ill. a facebook üzenetek közül), az e-mail címedet pedig egy rituális szertartás közepette kiégetem a rendszerből. (Mármint az enyémből. Az e-mail címednek nyilván nem lesz baja.)

Hírlevél?

Áhh, évek óta próbáltam rávenni magamat, hogy hírleveleket küldözgessek, mert hát érted, minden marketing alapja, meg hogy legyen adatbázis, ami csakacsaka tiéd, meg ilyenek. Nem ment. Egyszerűen még ehhez a viszonylag ártalmatlanul is alkalmazható marketingfogás használatához sem tudtam eléggé felszívni magam. Akik az elmúlt években feliratkoztak a hírlevelemre, azok tapasztalhatták, hogy kapnak mondjuk egyet, beköszönő jelleggel, azután meg várhatják (ha várják egyáltalán), hogy érkezzen valami. Na, ennyit rólam, meg a korszerű marketingről.

Viszont szeretek irkálni, az meg akkor a legjobb, ha el is olvassák. Illetve persze, tök jó lenne az is, ha néha életjelet adhatnék magamról azoknak is, akik mondjuk nincsenek intravénásan a facebookra kötve. Mármint nyilván csak azoknak, akiket tényleg érdekel, hogy mi a fenét csinálok, meg hogy mit is gondolok mindeközben. Szóval épp ezért áttettem a blogomat a wordpress.com felületére – könnyen kezelhető, korlátozott erőforrást igénylő, még a 10 éves gépecském is elboldogul vele –, ennek a wordpress.com blogszolgáltatónak meg van egy nagyon jó kis beépített funkciója, nevezetesen az automata blogértesítő, amely új bejegyzések esetén kiküld egy e-mailt a feliratkozóknak.

Mit kell tudni erről a blogértesítőről? Feliratkozni rá csak te tudsz, a blogoldalamon, majd az e-mailben kiküldött megerősítő linkre is rá kell kattintanod. Sajnálatos, hogy az új szabályozás elvárná, hogy a feliratkozást megelőzően elfogadd az adatkezelési tájékoztatót, (öhm… nyilván nem ez a sajnálatos, hanem az, hogy: ) a wordpress.com beállításai között viszont jelenleg nincs ilyen opció, s mivel nem férek hozzá a belső rendszerhez sem, így egész egyszerűen nem lehetséges, hogy beállítsam azt a kis jelölőnégyzetet, amit te kipipálhatsz, jelezvén, hogy elfogadtad a tudnivalókat. Szóval bizakodom, hogy azért egy ilyen nagy kiszolgáló szervezet, mint a wordpress.com mégiscsak lépést kíván tartani a jogi szabályozásokkal és nemsokára elérhetővé válik a fentebbi opció is. Mindemellett: én, önkényesen és manuálisan egyetlen e-mail címet sem tudok felvenni az adatbázisba, maximum egy meghívót küldhetek egy-egy e-mail címre, hogy hé, a blogom marhára érdekes és izgalmas, kövessed mán, ha akarod. Aztán vagy akarod, vagy nem. Továbbá maga a blogértesítő teljesen automatikus, tehát én nem csinálok semmit, csak megírok egy blogbejegyzést, aztán a rendszer a saját sablonja szerint kiküldi az értesítőt. Nem tudom beállítani, mi legyen ebben az értesítőben és mi nem, nem tudok plusz reklámot belehelyezni, sem semmitsenem, mindezt a wordpress rendszere teljesen automatikusan és mindenféle közbenjárásom nélkül végzi, úgy, ahogy azt jónak látja. (És ez tök jó nekem, mert így nincs pluszmunkám vele, elég írogatnom, sallalallala.) Ezekben az automata értesítőkben mindig ott a link, hogy hol tudod megnézni a feliratkozásra vonatkozó adataidat, tudod módosítani őket, s bármikor le is tudsz iratkozni a blogkövetésről – szintén a wordpress rendszerén keresztül, nekem ebbe sincs beleszólásom. Mi az, amit tehetek az adataiddal – tehát gyakorlatilag az e-mail címeddel? Láthatom. Hmmm… Igen, a blogom kezelőfelületén meg tudom nézni, hogy kik (milyen e-mail címek) követik a blogom. Tudom törölni őket. (De miért akarnám törölni?) Illetve lehetőségem van letölteni az adatokat, hogy nekem is meglegyen – az én szivárványszín, pillecukorillatú, különbejáratú, selymes kis adatbázisom –, viszont ezt nem fogom megtenni. Például azért, mert nem akarok más rendszeren keresztül reklámokat küldeni neked, azért. Meg úgy egyáltalán: saját adatbázist sem akarok, meg nyomulni sem, meg rád erőltetni magamat. Szóval a blogértesítő céljából megadott adatod (e-mail cím) ott fog csücsülni szépen a wordpress.com rendszerében (és csak ott), egészen addig, amíg nem törlöd, avagy én nem döntök úgy, hogy elegem van az egészből és kiiktatom magam a virtuáltérből.

És ennyi. Gyakorlatilag én, mint a TerraLegenda miniatűr világának egyszemélyes mindenese, kizárólag ezeket az adatokat, és kizárólag a fenti célokra, a fennebb ismertetett módon kívánom használni. És mivel hús-vér ember vagyok, s nem a kafkai rendszer egy elérhetetlen és arctalan fogaskereke, így kérlek Téged, ha bármivel kapcsolatban bármilyen problémát észlelnél, vagy bármit kifogásolnál, úgy jelezd nekem!

Sütiszörny

Van még valami? Ó, igen. Van ám.

Például bejött ez a macera a „cookie”-kal. Tudod, az a baromi idegesítő felirat, ami gyakran a fél képernyőt kitakarja, s amit automatikusan ikszelünk ki minden egyes honlapon, mert hát mindnek tájékoztatnia kell valami olyasmiről, ami egyébként mindenhol jelen van, tehát tényleg iszonyú fontos azzal bosszantani a laikus internetezőt, hogy kétpercenként az arcába nyomják, hogy jé, ez az oldal is használ „cookie”-kat. Majd most bizonyára meglepődünk.

Na, mivel informatikus nem vagyok, így saját kútfőből nem tudnám hitelesen részletezni, mi fán terem a süti, illetve, megjegyezném, én aztán nem kértem egyetlen szolgáltatót sem, hogy a náluk megjelenő felületemen sütik csilliárdjait futtassák, mindenféle alig követhető okokból.

A kvázi sablonszöveg ebben a témában:
Az EU-s jogszabályok értelmében tájékoztatnom kell arról, hogy ez a honlap - miként manapság már majd' mindegyik - "cookie"-kat használ. Amolyan egyedi látogatóazonosítókról van szó, melyek a honlapot felkereső számítógép merevlemezén kerülnek eltárolásra. Ezek a "cookie"-k kicsi, alapvetően teljesen veszélytelen fájlok, nem alkalmasak programok futtatására vagy vírusok terjesztésére. Céljuk a böngészés gyorsabbá, kényelmesebbé és egységesebbé tétele, valamint a felhasználói élmény maximalizálása. Illetve e technológia segítségével kaphatunk összesített statisztikai adatokat a honlap látogatottságáról. A cookie-k használatát az egyes böngészők általában alapértelmezetten elfogadják, de a beállításoknál le lehet tiltani őket - ez persze sok esetben a böngészés korlátozásával jár. Egyébként érdemes időről-időre törölni a felgyűlt "sütiket", amelyet a böngésző "előzmények törlése" menüpontjából lehet célzottan megtenni.

A TerraLegenda virtuáljelenléte csakis különböző szolgáltatók szolgáltatásainak igénybevételével történik. Nincs saját fejlesztésű honlapom, webáruházam, nincs marketinges célokra használatos ezmegazom. Ami van: van egy honlap, amit (most épp a wix, de rövidesen már) a blogger üzemeltet, egy blog, amit a wordpress.com blogszolgáltató, egy facebook oldal, amiről tudjuk, hogy minden tartalmával együtt, kis túlzással a facebook szabad felhasználású tulajdona, illetőleg van egy Meska boltom, amely gyakorlatilag olyasmi, mintha a Meskán, mint webáruházban, bérelnék egy aprócska polcot a több(tíz)ezerből.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy mivel egyik felület sem az én tulajdonom, vagy saját fejlesztésem, így halvány lila gőzöm sem lehet arról, hogy ezek a felületek, mint szolgáltatók, milyen mennyiségű és milyen célra használt „cookie”-kat telepítenek. (Persze valószínűleg ez fel van tüntetve a felhasználási feltételek apróbetűs részében, abban, amelyből hozzád hasonlóan egy árva kukkot nem értek én sem.) Az egyetlen, amiről tudomásom van, azok a látogatottságot mérő, statisztikai célzatú sütik. Ezek megtalálhatóak szerintem minden felületen, üzemeltesse őket akár a blogger, wordpress.com vagy facebook, de ezek elvileg nem gyűjtenek az egyes egyének beazonosítására alkalmas adatokat.

Szóval, lehet, hogy végtelen naivitásomról árulkodik, de úgy érzem, hogy nem csak felelősséget nem vállalhatok ezen - általam igénybe vett - szolgáltatók saját informatikai működéséért, de még csak hiteles tájékoztatást sem adhatok ezekről. Ha valaki nagyon izgatott a sütik miatt, javaslom, hogy az adott szolgáltató hitvallását böngéssze át – a honlapomon és blogomon felugró sütis tájékoztató linkje úgyis rendre odavezet.

További láthatatlan izgalmasságok

Erre csak azért gondoltam kitérni, mert én például pont a hetekben szembesültem azzal, hogy mi minden van, amit nem használok, viszont mivel jelenléte láthatatlan, így szeretnem jelezni, hogy nálam nemcsak láthatatlanok, hanem egyenesen nem létezők. (Legalábbis őszintén remélem, én ugyanis önszántamból ilyeneket nem telepítettem.) Szóval van egy olyan, például, hogy "facebook pixel". Ez egy olyan apró kód, amit elhelyezhetsz a honlapodon, a látogatók számára láthatatlanul, hiszen csak a weboldal felépítéséért és arculatáért felelős kódok rengetegjében kap helyet, viszont adatokat gyűjt a facebook számára, hogy majd ezen adatok alapján a facebookon célzottan tudj hirdetni mindazoknak, akik a honlapodon jártak. (O-óóóó, érted… ilyenek és ehhez hasonlók miatt tudnak üldözni a reklámok, az egyszerű halandó meg csak csodálkozik a látszólagos szinkronicitáson, miszerint jééé, két napja nézelődtem ezen meg azon a weblapon, oszt most meg a facebook is elém hozza… de érdekes… ez biztos jelent valamit… igen, azt, hogy kihasználnak és manipulálnak, jegyzem meg csak itt, felettébb zárójelesen). És még ki tudja, mennyi minden efféle van! Én nem, hiszen sem informatikus, sem marketinges nem vagyok, s inkább a hideg ráz ezektől az eszközöktől, mintsem, hogy a bennük rejlő lehetőségeket dicsőítsem. Úgyhogy ennek a bekezdésnek az a lényege, hogy a magam részéről semmi effélét sem kívánok alkalmazni, ha mégis rábukkanna valaki ilyen jellegű kódocskára bárhol az általam kezelt oldalon, az azt jelenti, hogy engem is átvágtak és felhasználtak (mert nem feledjük, ugye, a megfontolandó intelmet: „ha valamiért nem kell fizetni, ott te vagy az árucikk”). Ja igen, fontos megjegyeznem azt is, hogy már csak azért sem akarok ilyesmit beépíteni az oldalaimra, mert konkrétan nem vagyok hajlandó hirdetni sem a facebookon, sem a google-n, sem célzottan, sem máshogy, egyáltalán és semmikor.

Zárszó

Szerintem ez a világ egyik leghosszabb és legolvasmányosabb adatkezelési tájékoztatója, s mindez magyarul! Remélem érthető s egyszersmind hihető is volt. A lényeg úgyis az, hogy alapvetően jó szándékú vagyok és (jobbára) ártalmatlan – ne ijedjünk meg, ez utóbbi kifejezés csak Douglas Adams legendás Galaxis útikalauzára történő kikacsintás, mert egyébként teljesen, nemcsak jobbára –, a tőlem telhető maximumot nyújtva igyekszem megfelelni az ilyen-olyan szabályozásoknak. Garantálom, hogy én semmi esetre sem fogok visszaélni a rám bízott adatokkal, nem alkalmazok „profilalkotást”, az internetezésre használt gépemet vírusoktól és adathalász kártevőktől mentesen tartom, a belépési jelszavaim kellő erősségűek és nem tetoválom őket az alkaromra. És a bejárati ajtót, miként a bejárati ajtó előtt található rácsot is kulcsra zárom (a lakáson belül pedig egy külön erre a célra fenntartott, számzáras tárolóba rejtem a számlatömböm és könyvelésem). Abban pedig felettébb reménykedem, - legfőképp saját magam miatt, ha megbocsátod, - hogy nem fognak betörni hozzánk (csak azért persze, hogy a számlatömböt, benne az adataitokkal ellopják), valamint abban is, hogy az általam használt felületek, nevezetesen például a google, a facebook, a meska vagy a wordpress, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy biztonságosan tárolják és kezeljék az általam, vagy más felhasználók által megadott, begyűjtött és rájuk bízott adatokat. Ha az adatkezelésemmel (vagy e tájékoztatóval) kapcsolatban valamilyen hiányosságot észlelsz, netalán visszaélésre gyanakszol, úgy jelezd kérlek felém, nyilván mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy az esetleges hibát, vagy hiányosságot orvosoljam. Úgyszintén nekem írj, ha szeretnéd tudni, pontosan milyen adatokat tárolok rólad, illetve, ha módosítani, törölni szeretnéd őket, esetleg tiltakozni az adatkezelés ellen, vagy korlátozni azt. (Természetesen az adathordozhatóság elvének is képes vagyok megfelelni, bár nem hiszem, hogy éppen rám lenne szükséged, hogy a lakcímedet és e-mail címedet más felületeken is használni tudd.) S ha eddig jutottál, s elolvastad minden idők legmagyarabbul megírt adatkezelési tájékoztatóját, úgy egyszersmind engedd meg, hogy megköszönjem Neked: a rám szánt időd s megtisztelő figyelmedet!

Kellemes további szörfölést!

Ivánovics Beatrix – TerraLegenda
terralegenda@gmail.com

***

Zárszó után

Következzen pedig a jogi(bb) szöveg is, hogy az is legyen, ha valakinek fontos:

Adatkezelő
Ivánovics Beatrix magánszemély, adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-112546/2017, elérhetőség: terralegenda@gmail.com

A kezelt személyes adatok köre
1: Név és számlázási cím
Célja a számla kiállítása, jogalapja jogszabályi kötelezettség. Kategóriája a számlázáshoz szükséges adatok köre. Adattovábbítás nincs. A tárolás időtartama a hatályos számviteli törvénynek megfelelően 8+1 év. A tárolás kizárólag papír alapon történik, más személy számára nem hozzáférhető módon. Módosítás, törlési lehetőség nincs, a kötelező megőrzési időn túl az adatok megsemmisítésre kerülnek.

2: Név és postázási cím
Célja a vásárolt termék eljuttatása, jogalapja hozzájárulás. Kategóriáját tekintve a postázáshoz szükséges adatok köre. A személyes adatokhoz az Adatkezelőn kívül hozzáfér még a termék eljuttatását végző, „Külső adatfeldolgozó” is. Ez a vásárló kérésének függvényében lehet:
Magyar Posta Zrt.
Székhely: 1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6.
Adószám: 10901232-2-44
Cégjegyzéksz.: 01-10-042463
Honlap: www.posta.hu

FoxPost Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Cégjegyzékszám: 10–10-020309 – Egri Törvényszék Cégbírósága
Adószám: 25034644-2-10
Székhely: Magyarország, 3200 Gyöngyös, Batsányi utca 9.
Telephely: Magyarország, 1097 Budapest, Táblás utca 36-38.
Üzleti tevékenység helye: Magyarország
Telefon: +36 1 999 0369
E-mail: info@foxpost.hu

DPD Hungária Futárpostai Csomagküldő Szolgáltató Korlátolt
Felelősségű Társaság
Cégjegyzékszám: 01-09-888141
Székhelye: 1158 Budapest, Késmárk u. 14. B. épület

Az általam tárolt adatok a termék kézhezvételét követően törlésre kerülnek, a „Külső adatfeldolgozó” rendszerében találhatóak pedig az adott rendszer adatkezelési gyakorlatának megfelelően. (Magyar Posta: https://posta.hu/adatkezelesi_tajekoztato ;

3: E-mail cím
Célja blogértesítő küldése, jogalapja önkéntes hozzájárulás. Kategóriája a blogértesítő küldéséhez szükséges elérhetőség. Az adatgyűjtés a wordpress.com motorja által működtetett blogon (terralegenda.wordpress.com) történik, a blogértesítő kiküldése a wordpress.com automatizált rendszerén keresztül valósul meg. Az adatok kizárólag a wordpress.com rendszerén belül kerülnek eltárolása. Az adatkezelés és tárolás időtartama: a hozzájárulás visszavonásáig, avagy az általam írott blog megszűnéséig. A visszavonás módja: a blogértesítőkben található leiratkozási link segítségével, vagy a személyesen nekem küldött kérés alapján.

A kezelt adatok forrása
Az érintett személy, esetenként a Meska.hu Kft. közvetítésével. (MESKA.HU Kft., 1212 Budapest, Szebeni u. 44., Cégjegyzékszám: 01-09-896027)

Az általam használt online szolgáltatók (lehetséges Adatfeldolgozók)
Google (blogspot és gmail):
Google LLC (“Google”) biztosítja; székhelye: 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, Amerikai Egyesült Államok. Kapcsolat: https://www.google.com/contact/
Adatvédelmi tájékoztató: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Wordpress.com:
Aut O’Mattic A8C Ireland Ltd.
Business Centre, No.1 Lower Mayor Street
International Financial Services Centre, Dublin 1,
IrelandAutomattic Inc. is also the controller for some of the processing activities related to Services provided by Aut O’Mattic A8C Ireland Ltd.
Adatvédelmi tájékoztató látogatóknak: https://automattic.com/privacy-notice/
Adatvédelmi tájékoztató felhasználóknak: https://automattic.com/privacy/

Facebook:
Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2 Ireland
Adatvédelmi tájékoztató: https://www.facebook.com/about/privacy/

Meska:
MESKA.HU Kft., 1212 Budapest, Szebeni u. 44., Cégjegyzékszám: 01-09-896027, honlap: www.meska.hu
Adatvédelmi tájékoztató: https://www.meska.hu/Static/adatkezeles

Cookie 
Saját telepítésű „sütit” sehol sem használok. Az általam használt online szolgáltatók ezzel kapcsolatos irányelvei:

Tájékoztatás a jogokról
Az adat alanya kérelmezheti az adatkezelőtől a rá vonatkozó személyes adatokhoz való hozzáférést, azok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen, valamint élhet az érintett adathordozhatósághoz való jogával. További információért olvassa el a GDPR 13-19. cikkelyeit. A személyes adatkezeléshez kapcsolódó kérésekkel és kérdésekkel egyenesen engem lehet keresni: Ivánovics Beatrix, terralegenda@gmail.com
Az érintett a jogainak megsértése esetén az adatkezelő ellen bírósághoz vagy az adatvédelmi hatósághoz fordulhat. Jogorvoslati lehetőséggel, panasszal a következő elérhetőségeken lehet élni:
Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
Cím: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c.
Telefon: 06- 1-391-1400
Fax: 06-1-391-1410
E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu
Weboldal: naih.hu

*** 

Régi adatkezelési tájékoztató:
Mielőtt feliratkozol Hírlevelemre (immáron csak blogértesítő), a jogszabályokban (2011. évi CXII., "Info" törvény) foglalt kötelezettségemnek eleget téve tájékoztatnom kell Téged arról, hogy:
- először is, a feliratkozások kezelése által természetszerűleg kimerítem az adatok gyűjtésének tényét
- a feliratkozás teljes mértékben önkéntes, tehát az adatkezelés hozzájáruláson alapul
- az adatgyűjtés célja: hírlevél (valójában blogértesítő) küldése (a jogalapja az a bizonyos önkéntes hozzájárulás, szakszerűen: a fentebb megnevezett törvény 5. § (1) bekezdés a) pontja)
- az érintettek köre: mindazok a természetes személyek, akik feliratkoznak a Hírlevélre/blogértesítőre
- a kezelt adatok köre: a feliratkozáskor megadott adatok, azaz név és e-mail cím
- az adatkezelés időtartama: visszavonásig - tehát amint leiratkozol a Hírlevélről/blogértesítőről, kötelességem azonnal törölni az adataid
- az adataid megismerésére jogosult személyek: jómagam (Ivánovics Beatrix, adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-112546/2017)
- az adatgyűjtés a www.terralegenda.wordpress.com oldalon történik, amelyhez az informatikai hátteret, illetve az automatikus blogértesítő kiküldését is a wordpress.com biztosítja (Korábban a www.terralegenda.com oldalon zajlott az adatgyűjtés, amelyet a wix.com rendszere üzemeltetett.)
- az érintettek jogai és jogorvoslati lehetőségek: természetesen bármikor kérhetsz tájékoztatást a nyilvántartott adataiddal kapcsolatban, kérheted azok módosítását, vagy törlését, zárolását (ugyanazon törvény 14. § alapján). Tiltakozhatsz is az adatkezelés ellen, ha például visszaélnék vele - de természetesen nem fogok -, ennek jogalapját a sokszor emlegetett törvény 21. §-ban találod. Jogaid megsértése esetén fordulhatsz bírósághoz (22. §), avagy kezdeményezhetsz vizsgálatot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (52. § (1) bekezdés). De valójában erre semmi szükség, ha problémát észlelnél, esetleg kérésed, kérdésed lenne, fordulhatsz hozzám bizalommal a
terralegenda@gmail.com e-mail címen. És megoldjuk. :-)

A lényeg az, hogy adataidat bizalmasan kezelem és mindent megteszek annak érdekében, hogy biztonságban legyenek nálam. Harmadik fél számára nem adom ki azokat, főleg a beleegyezésed nélkül nem. Ami pedig még nagyon fontos: nem foglak fárasztó reklám-üzenetekkel elárasztani, s terhedre sem szeretnék lenni - úgyhogy ha úgy éreznéd, nem érdekesek már számodra leveleim, iratkozz le nyugodt szívvel.